przez Crispus1961 » 09 lut 2013, 21:36
Witam
Mój piesek jest już po różnych badaniach ( krwi ).
Mial zrobione następujące wyniki:
- alfa-amylaza, ALT, AST, lipaza, cholesterol, wapń, potas, sód, fruktozamina oraz test TLI ( test TLI 7,7 przy normie > niż 5, potas 20, 6 przy normie 13,7-20,0, AST 59,5 przy normie < niż 50; pozostałe wyniki są dobre lub bardzo dobre ).
- witamina B 12 ( 223,0 pg/ml - przy wartościach referencyjnych 300-800 )
- Kwas foliowy ( 12,5 ng/mm, przy wartościach referencyjnych 3,0-10,0 )
- erytrcyty, hemoglobina, hematokryt, MCV, MCH, MCHC, płytki krwi, krwinki, leukocyty, limfocyty, monocyty, kwasochłonne, pałeczki, segmenty ( z tych wyników powyżej są leukocyty 12,08, przy normie 6,0-12,00 oraz kwasochłonne 10%, przy normie 0-6; pozostałe wyniki dobre ).
DIAGNOZA - prawdopodobnie SIBO ( kwas foliowy i witamina B 12 ).
Piesek przechodzi kurację:
- przez 3 tygodnie dostawał antybiotyk Tylbian ( w tym czasie trzy razy miał kryzys - po prostu 3 dni chorował, może nie ciężko, ale chorował ( przez pół dnia nie jadł, kupy - może nie biegunki, ale rzadkie i ze śluzem )
- w chwili obecnej ( od 7 dni ) dostaje metronidazol; przez tydzień było OK, ale dzisiaj przez pół dnia był chory i nie chciał jeść ( pierwszy posiłek zjadł po. 15.00 ); rano kupa był OK, ale na wieczornym spacerze bardziej rzadka i z domieszką śluzu ( ale apetyt ma ).
Dodatkowo pies cały czas dostaje:
- amyladol,
- fatrogermina P ( dostawał podczas kuracji Tylbianem ),
- od tygodnia znowu COLON C,
- od tygodnia VENTER ( lek od wrzodów żołądka ),
- od tygodnia sulfasalazynę.
Trochę dużo tych leków, może coś mu dać na wątrobę?
Mam nadzieje, że jednak bedzie dobrze, jeżeli to faktyczie SIBO to musze sie oczywiście liczyć z nawrotami i trzeba sie bedzie zastanowić, czy stsować leczenia weekendowe, czy tez raz w miesiącu profilaktycznie podawać mu przez 5 dni w miesiącu metronidazol.
Jeżeli obecne leczenie nic nie da zdecyduję sie na gastroskopię i kolonoskopię, ale mam nadzieję, że mój piesek nie będzie musiał tego przechodzić.
Pozdrawiam
Andrzej